Πρωινό στις 08:00΄και στις 09:00΄αναχώρηση για τα Ιωάννινα και επίσκεψη στο περίπτερο Φρόντζου. Tη δεκαετία του ’60, ο αείμνηστος Κ. Φρόντζος, (Δήμαρχος Ιωαννίνων, Βουλευτής Ιωαννίνων και ισόβιος πρόεδρος της Εταιρίας Ηπειρωτών Μελετών), γοητευμένος από την υπέροχη θέα και το φυσικό περιβάλλον, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού για την εποχή τουριστικού προορισμού με ένα θέατρο αντίγραφο της αρχαίας Δωδώνης (κάτω διάζωμα) χωρητικότητας 3.500 θεατών και δίπλα ακριβώς ένα χώρο αναψυχής. Τα υλοποίησε σύντομα και πρόσφερε στην πόλη του ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο. Με επιδεξιότητα και τη συνδρομή του αρχιτέκτονα Χαρίση, συνέθεσε και δημιούργησε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο το 2008 χαρακτηρίστηκε δίκαια από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και διατηρητέο μνημείο. Θα μας μιλήσει και θα μας ξεναγήσει εκπρόσωπος της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.
Στη συνέχεια επίσκεψη με ξενάγηση στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Στο χωριό Μπιζάνι 12 χλμ από τα Ιωάννινα βρίσκεται το καταπληκτικό μουσείο για μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Τα κέρινα ομοιώματα βρίσκονται εκεί για να αναπαραστήσουν μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Παρουσιάζονται σε φυσικό μέγεθος και εντάσσονται σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους. Μέσα από τρεις κύριες θεματικές ενότητες, ξαναζωντανεύουν μορφές της ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στη νεώτερη περίοδό της. Μερικά εκθέματα, ενδεικτικά, είναι: Το Κρυφό Σχολειό, Το μαρτύριο του Διονυσίου του Φιλοσόφου, Η σφαγή του Αλή πασά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οι Γυναίκες της Πίνδου, Το εργαστήρι του Καλλιτέχνη κλπ.
Ακολουθεί επίσκεψη στο νησάκι Ιωαννίνων με καραβάκι, περιήγηση στα σοκάκια, πεζοπορία το γύρο του νησιού και ξενάγηση στο μουσείο Αλή Πασά.
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο.
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Γιάννενα, έμεινε ένα νησί δίχως όνομα - το μικροσκοπικό «Νησί της Λίμνης» ή «Νησάκι των Ιωαννίνων». Ένας πευκόφυτος βράχος, που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό καμωμένο από πέτρα στη λιμανίσια κόγχη του. Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα. Στην ίδρυση των πρώτων μοναστηριών μπορεί να εντοπιστεί και ο μίτος της ιστορίας του νησιού, που ξετυλίγεται σαν παραμύθι, με κινηματογραφικό «highlight» το φόνο του Αλή Πασά, αλλά, ανέκαθεν, πραγματικούς πρωταγωνιστές τους λίγους κατοίκους του και τη μικρή, ψαράδικη κοινότητα όπου γεννήθηκαν, καταμεσής μιας λίμνης της Ηπείρου.
Ακολουθεί επίσκεψη στο περίφημο κάστρο Ιωαννίνων και ξενάγηση στο περίφημο μουσείο Αργυροτεχνίας (για την οποία φημίζονται τα Γιάννενα).
Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται την ύστερη οθωμανική περίοδο, έχει ωστόσο ενσωματώσει μεγάλα τμήματα της προγενέστερης βυζαντινής οχύρωσης, η οποία με τη σειρά της εδράζεται σε τμήμα οχύρωσης των ελληνιστικών χρόνων, όπως αποκάλυψε πρόσφατη ανασκαφική έρευνα. Το Κάστρο αποτελείται από τα εξωτερικά τείχη και δύο ακροπόλεις. Στο βορειοανατολικό άκρο βρίσκεται η ακρόπολη του Ασλάν Πασά και στο νοτιοανατολικό η ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Η νοτιοανατολική ακρόπολη αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, τα περισσότερα κτίσματα του οποίου έχουν αναστηλωθεί και αναδειχθεί από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Στο χώρο του Ιτς Καλέ λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων που στεγάζεται στο τέως βασιλικό περίπτερο. Τμήμα του Μουσείου αποτελεί το¨Θησαυροφυλάκιο¨ (όνομα που διατηρήθηκε από την προφορική παράδοση), που στεγάζει τη συλλογή αργυροχοΐας.
Στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ) βρίσκεται και το καταπληκτικό μουσείο Αργυροτεχνίας. Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων που εφάπτεται σε αυτόν. Το αναξιοποίητο μέχρι σήμερα τμήμα του Κάστρου αναμορφώθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Πρόκειται για τεχνολογικό μουσείο, καθώς πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και για περιφερειακό μουσείο, με την έννοια ότι εστιάζει στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά, η μόνιμη έκθεση του Μουσείου καλύπτει τη μεταβυζαντινή περίοδο από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε ακόμα παλαιότερες εποχές.
Η περιήγηση της ημέρας κλείνει με βιντεοπαρουσίαση και στη συνέχεια επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος. Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν ήδη γνωστή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1940 μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς.Το 1945 πραγματοποιείται η πρώτη επιστημονική-χαρτογράφηση από το γνωστό ζεύγος σπηλαιολόγων Άννας και Ιωάννη Πετρόχειλου, οι οποίοι είχαν εξερευνήσει και άλλα γνωστά σπήλαια της Ελλάδας. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών στο 1 χλμ. Οι διάφοροι σχηματισμοί των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδυασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά.
Δείπνο στο ξενοδοχείο μας και στις 22:00΄ έξοδος για βόλτα και ποτό στα Ιωάννινα.